Lilla Bis Honung

Wienerbröd

Publicerad 2014-09-23 19:16:00 i Allmänt, Kaffebröd,

Det här var andra gången jag gjorde wienerbröd och resultatet blev bättre än vad jag trodde. Det förra receptet jag testade smakade alldeles för mycket smör och smöret läckte dessutom ut hela tiden.  Receptet till den här smördegen hittade jag på 

http://baktips.com/2012/02/19/wienerbrod/ och det funkar utmärkt. Där kan man också titta om man vill se bilder på hur man gör, men eftersom jag har en annan form på mina wienerbröd har jag inte gjort på samma sätt när jag formade dem.

 

Tips!

Var noga med att låta degen svalna i kylen annars finns risken att smöret blir för mjukt och läcker ut. Var också försiktig när du kavlar, man vill inte spräcka några bubblor. Försök att bara kavla åt två håll, tex från dig och till höger. På så sätt minskar du risken att spräcka någon bubbla, men det är klart att man ibland måste kavla åt alla håll för att få en snygg rektangel.

Om wienerbröden blir mjuka efter några timmar är det bara att sätt ugnen på 200 °C och sätt in de i några minuter så kommer de bli frasiga igen.

 

 

Smördeg

  • 15g jäst för söta degar
  • 80g vatten
  • 13g socker
  • 8g rumstempererat smör
  • 1,5g salt
  • 1 ägg
  • 200g vetemjöl

………………………………….

  • 200g kallt smör till inkavling

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i vatten i en degblandare. Tex en KitchenAid, men du kan också använda en vanlig elvisp med degkrokar.
  2. Tillsätt alla ingredienser utom smöret till inkavlingen. 
  3. Tillsätt vetemjölet lite i taget.
  4. Bearbeta degen i maskinen i 4 min. Degen ska bli lite spänstig och kan fortfarande vara lite kladdig.
  5. Låt degen vila i kylen i 20 min. 
  6. Lägg under tiden smöret till inkavlingen mellan ett dubbelvikt bakplåtspapper och banka ut det med en kavel till en platta. För att få en finare rektangel använd en kniv och skär till den och lägg det skurna smöret på resten och platta till igen. 
  7. Ta ut degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Lägg smöret på ena sidan av deghalvan, ca 2cm från degkanten.
  8. Vik upp degkanterna över smöret och tryck till ordentligt så att smöret inte kan tränga ut i kanterna.
  9. Vik sedan över den smörfria halvan av degen och nyp ihop kanterna på degen. Det här steget är också viktigt att göra ordentligt så att inte smöret kan tränga ut.
  10. Kavla ut degen till en rektangel. Se till så att degen inte fastnar på bordet, eftersom smöret då kan tränga ut. Använd lite extra mjöl så att degen inte fastnar och borsta sedan av överflödigt när du kavlat klart.
  11. Gör ett treslag: vik ena kortsidan till två tredjedelar av degplattan, vik sedan den andra deghalvan över den dubbelvikta sidan. Så att degen har tre skikt.
  12. Lägg över degen på en bricka och ställ den i kylen i 20 min.
  13. Kavla ut degen till en rektangel och gör om treslaget.
  14. Ställ tillbaka degen i kylen i 20 min.
  15. Kavla ut degen till en rektangel och gör det sista treslaget.
  16. Ställ in i kylen i 20 min. 
  17. Kavla ut degen till en rektangel som är 4-5 mm tjock. 
  18. Smördegen är klar.

 

Vaniljkräm

Vaniljkrämen kan man göra någon av gångerna då smördegen vilar i kylen.

  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/3 tsk vaniljpulver (kan bytas ut mot 1tsk vaniljsocker)
  • 165g mjölk
  • 2 äggulor
  • 40g socker
  • 15g maizena (alt. potatismjöl)
  • 15g smör 

Gör så här:

  1. Häll i mjölken och vaniljsockret i en kastrull och låt koka upp. 
  2. Vispa under tiden upp äggulor, socker och maizenan i en bunke.
  3. Tillsätt den heta mjölken under kraftig vispning och där efter vaniljpulvret. 
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt krämen sjuda upp under konstant vispande tills den tjocknat. Tänk på att den blir lite mer fast när en har svalnat, men den ska ändå vara ganska tjock är du tar av den eftersom den annars bara kommer rinna av bröden. Om det är för varmt kan maizenan fastna och bilda ett tjockt lager på bottnen.
  5. Tillsätt smöret och vispa tills det har smält.
  6. Skölj av och torka bunken. Sila därefter ner vaniljkrämen i den. På så sätt får man inga klumpar av maizena eller ägg i sin vaniljkräm.
  7. Sätt in krämen i kylen när den har svalnat till rumstemperatur.

 

Wienerbröd

  • 1 äggvita
  • 40g florsocker
  • Vatten

Gör så här:

  1. Skär ut ca. 20 remsor av smördegen.
  2. Snurra varje remsa och forma som en ring vars ändar korsar varandra. Se till så att ändarna hamnar i mitten. Tryck till ändarna så att de bildar en slags platta som man sedan kan lägga vaniljkrämen på. Försök att se till så att plattan täcker hela hålet i kransen.
  3. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och lägg på wienerbröden.
  4. Pensla bröden med en äggvita.
  5. Tryck till mitten på wienerbröden så att plattan blir lite tunnare och lägg en liten klick vaniljkräm där.
  6. Låt bröden jäsa 1-1,5 h i rumstemperatur. Jäs inte bröden på varm plats, eftersom smöret kan sippra ut. Bröden ska vara fluffiga när de har jäst färdigt.   
  7. Sätt ugnen på 225 °C.
  8. Grädda bröden i mitten av ugnen, ca 17 min. De ska vara gyllenbruna och frasiga.
  9. Blanda florsocker med lite vatten och ringla glasyren över wienerbröden när de har svalnat.
  10. Lägg upp och njut!

Om

Min profilbild

Mikaela

Välkommen till min bakblogg! Jag skapade den här bloggen för att jag vill dela med mig av mina tips och recept och förhoppningsvis inspirera några att börja baka själva. Hembakat är ju så mycket godare än färdigköpt, plus att man vet vad man får i sig. Jag skapade också den här bloggen för att utmana mig själv, så att jag blir ännu bättre på att baka.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela